Saturday, April 21, 2012

Salam hari Sabtu

Salam Sabtu semua...
ok hari ni Umi nak share lauk makan tengahari hari ni...Azim ada sekolah ganti..So masak awal sikit la. jap lagi kul 12 dah nak kuar nak g ambik Azim balik sekolah.

Hari ni masak 2 lauk..Satu Ikan masak asam rebus dan lagi satu untuk budak2 ni masak ayam masak sizzling.
Umi share dulu resepi Ikan masak asam rebus.Ada setengah orang dia orang letak belacan.Memandangkan Umi ni tak boleh makan belacan..So tak letak la.


bahan2
Ikan tongkol (potong)
Daun kesum
Bunga Kantan
Bawang merah*
Bawang putih*
halia*
lengkuas*
Cili api*
Bendi
Cili giling
Air Asam jawa
Asam keping
Buah tomato (potong 4)

Cara2
1.Tumbuk bahan bertanda *
2.Satukan semua bahan2 termasuk yg di tumbuk kecuali ikan, bendi dan buah tomato.
3. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula.
4. Masukkan ikan. Bila ikan dah masak masukkan bendi dan buah tomato.


Ok ni resepi kedua..Ayam Sizzling.Kenapa ayam sizzling????Ha...sebab rasanya lebih kurang macam sizzling cuma tak ada cendawan je.Azim memang suka sangat lauk ni..kalau boleh tu nak makan lauk ni je..Sama gak kalau bulan puasa.Asyik minta masak lauk ni je.Sampaikan Umi yang masak ni pun dah naik muak nengok..Dah..dah..tak yah cakap banyak..kita tengok resepinya.

Bahan2
6 ketul Ayam
3 sudu besar gandum
garam
kunyit
1 biji telur
Halia (Hiris)
2 tangkai cili kering
2 biji Bawang putih
1/2 biji Bawang besar
1 sudu besar cuka
2 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Sos tomato
2 sudu besar Cili giling
2 sudu besar Kicap manis
2 sudu besar Kicap Masin

Cara2
1. Gaulkan ayam bersama garam, kunyit dan telur.Kemudian masukkan tepung gandum.
2. Goreng ayam dan ketepikan
3. Tumis bawang putih dan bawang besar serta cili kering dan juga halia. Masukkan cili giling
4. Bila dah garing, masukkan sos cili, sos tomato, kicap manis dan kicap masin.masukkan cuka
5. Tambahkan air dan masukkan ayam. Biar mendidih sehingga kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment