Tuesday, April 24, 2012

Asam Pedas

tengahari tadi kat tengok ofismate tu makan Ikan pari masak asam pedas...bau cam sedap je...Nak makan juga takut dia org letak belacan lak.. Terus plan balik nanti nak masak asam pedas.

Godek2 dlm peti...semua bahan2 ada..cuma yg sedih tu bendi ada sebiji jer..boleh lah..

Umi masak la asam pedan ikan bawal. Tapi resepi Umi ni tak letak belacan ye...Maklumla alergi ngan belacan...huhuhu



Bahan2

Ikan Bawal (2 ekor potong 2)
Daun kesum
Bunga kantan
2 ulas bawang merah*
1/2 biji bawang besar*
2 biji cili api(Kalau nak pedas tambah la.)*
1 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas.*
1 cawan air asam jawa
1 1/2 biji buah tomato(potong 4)
1/2 biji buah tomato*
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar kicap manis.
1 cawan air

Cara2
Blend semua bahan bertanda *
Tumis bahan yg telah diblend
Bila dah naik bau, Masukkan cili giling.Tumis hingga masak.
masukkan daun kesum, kacau sekejap.
Masukkan air asam jawa, bunga kantan. Biarkan mendidih.
Tambahkan air. Bila dah mendidih masukkan kicap manis.
Masukkan ikan.Perasakan garam.
Masukkan buah tomato dan bendi.Agak2 kuah dah pekat tutup api.
Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment