Tuesday, June 19, 2012

Ayam masak kerutuk Umi style.

Dah tu beli la ayam mentah.. Nak tak nak kena la masak juga. Jam dah dekat kul 6 ptg. Dalam hati “sempat ke ni nak masak..Tokma puasa..” ish..ishh..sebenarnya tu hasutan2 utk menambahkan lagi kemalasan yg sedia ada..huhuhuhu..
Tapi kuatkan semangat..Last2 siap gak la..dalam kemalasan tu sempat la Umi masak Ayam kerutuk dan Asparagus Goreng (Cameron mari tauuuu..fresh gitu)
Pernah masak Ayam kerutuk tak? Sebenarnya masak ayam ni lebih kurang masak kari jerr Cuma dia ada rempah dia sendiri. Umi setiap kali balik kampung mesti pergi pasar beli yang timbang tu..Pergi pasar cakap je nak rempah kerutuk. Pastu balik sini simpan dalam peti sejuk. Memang tahan lama.
Resepi Ayam masak kerutuk
Bahan2
6-7 ketul ayam (ayam yg  dipotong 12) @ ½ ekor
½ biji santan
3 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 inci halia *
½ inci lengkuas *
5 inci daun pandan
Rempah 4 sekawan (kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,cengkih)
1 sudu besar air asam jawa
1 btg serai (ketuk)
4 sudu besar serbuk rempah kerutuk (Bancuh dengan sedikit air dan taburkan hirisan 1 bawang merah)
1 biji bawang besar (belah 4)
2 biji cili hijau (belah 2)
1 biji tomato (belah 4)
2 sudu besar kerisik

** Tumbuk bahan yg bertanda *
Cara2
1.       Tumis rempah 4 sekawan dan masukkan bahan yang telah di tumbuk hingga garing.
2.       Masukkan daun pandan. Kacau seketika.
3.       Masukkan ayam dan kentang. Renehkan hingga masak.
4.       Masukkan santan dan serai serta air asam jawa. Kacau seketika.
5.       Masukkan bawang besar dan cili hijau. Masukkan kerisik
6.       Perasakan garam dan gula secukupnya dan masukkan tomato
7.       Agak2 kuah dah pekat bolehlah tutupkan api. Kira dah masak la tu.

Ayam ni kalau makan dengan roti pun sedap juga. Terpulanglah. Macam Umi yg konon2nya diet ni makan ngan roti.



Yang ni Asparagus goreng. Goreng biasa jer. Campurkan dengan capsicum kuning dan tomato cerry.

No comments:

Post a Comment