Saturday, May 26, 2012

Special la konon....



Semalam balik kerja Arfan sibuk je ajak pergi pasar malam..Padahal demam tu..Ntah apa yg dia tak tau la...Tapi pergi juga la ..balik malam tadi terus demam..tak tidur ..badan panas sangat.Masa nak balik tengah jalan ke kereta tu ,ada gerai baru jual ikan2 dari sabah. Nampak fresh.. Umi tertarik ngan satu ikan ni..tanya kaka tu dia kata ikan tu Ikan kerapu merah..Rupa dia macam kerapu cuma warna merah..Yg biasa Umi tengok kerapu yang warna hitam kelabu tu..Tapi memang cantik la ikan ni..Harga dia RM22/ KG..Umi beli sekor ..Timbang2 harga dia RM11 sekor.. Biasa kalau kerapu ni Umi masak sweetsour..Tapi bahan2 tak cukup lak..kalau tak ada nenas cam sedap lak.
So tukar menu..Umi masak tiga rasa. Pastu masak Tomyam sayur..Ala2 makan kat kedai TomYam..hehehe..Konon2 la.. Resepi ni senang jerr...Tapi tak tahu kalau org lain masak macammana.

Resepi Ikan Kerapu merah Masak Tiga Rasa
Bahan2
Ikan kerapu
3 ulas Bawang putih(hiris)
2 Ulas Bawang merah (hiris)
1 Biji Bawang besar(hiris)
1 Biji buah Tomato(potong 6)
1 biji cili merah (hiris)
3 Inci halia(hiris)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
4 sudu besar cili giling
1 sudu teh kicap manis

Cara2
Goreng ikan yang telah diperap dengan garam dan kunyit.Ketepikan
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
Masukkan bawang besar dan halia
Masukkan cili giling, sos tomato dan sos cili. Goreng hingga cili masak
Masukkan kicap manis. Kcau sebentar. Masukkan sedikit air.
Tambahkan garam secukup rasa.
Masukkan cili merah dan buah tomato. Agak2 kuah dah masak dan sedikit pekat, Tuangkan keatas Ikan yang telah digoreng tadi..

No comments:

Post a Comment