Wednesday, April 11, 2012

Nasi Bukhari

Hari ni cuti sempena pertabalan Yang Dipertuan Agong. Dah plan nak masak nasi Bukhari. Hari tu masa g Carefour Alamanda dah beli siap2 rempah Bukhari Faiza.Pernah dengar tak? Kalau tak pernah tengok.. camni la rupanya.


Kalau nak tengok resepi asal dari Faiza ni sila ke sini http://www.faizaspices.com
Tapi sorry la ye ..Umi dah adjust resepi tu...Ikut tekak sendiri. Dalam nasi tu letak ayam skit jer..Selebihnya masak Ayam beriani.
Dlm gambar tersilap...sepatutnya Bukhari bukan Bukhara***




Nak resepi ke? Tapi ni resepi yg dah diadjust la..





Resepi Nasi Bukhari
3 cawan beras basmathi(Umi guna cap Maharaja)
4 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
segenggam daun pudina
Cili hijau(tumbuk)
Sedikit daun bawang
2 helai daun pandan
Bawang besar (hiris)
Rempah 4 sekawan (Kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga,cengkih)
3 sudu besar rempah Bukhara Faiza
2 sudu besar tomato puree
Garam
Kismis

Cara2
Tumis bawang besar dan rempah 4 sekawan.dan masukkan rempah Bukhara Faiza dan tomato puree
Masukkan daun pudina.Bila dah garing masukkan daun bawang dan susu cair serta garam.
Tuangkan kedalam rice cooker.
Susun ayam yang telah di goreng (separuh masak)
Masukkan beras dan daun pandan serta kismis. Gaul sebati. Masukkan air.
Bila dah masak taburkan dengan bawang goreng.


Resepi ayam beriani

Bahan2
sedikit daun pandan
Daun bawang dan daun sup
1 biji Bawang besar(hiris)
1 biji bawang besar*
4 ulas Bawang merah*
2 ulas Bawang putih*
2 inci Halia*
3 biji Cili hijau*
Ayam (Goreng separuh masak dan ketepikan)
1 biji Buah tomato
2 sudu besar tomato puree
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar rempah bukhari Faiza
2 sudu besar cili giling
1 cawan susu cair
2 sudu besar bawang goreng
1 biji cili merah (hiris)

Cara2
Blend semua bahan2 yg bertanda*
Tumis bawang besar yg dihiris.
Masukkan bahan yg diblend.Kacau hingga naik bau.Masukkan daun pandan
Masukkan cili giling dan sos cili.
Bila dah garing masukkan rempah Faiza dan tomato puree.
Kacau sehingga rempah betul2 masak.
Masukkan daun bawang dan daun sup.
Masukkan ayam yang telah digoreng. Tambahkan sedikit air. Biar seketika
Masukkan susu cair. Kacau dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan bawang goreng dan buah tomato. Perasakan garam dan gula secukupnya.
Agak2 kuah dah pekat (lebih kurang macam masak merah) boleh lah tutupkan api.

****Senang je buat ni ..cuma bahan2 tu cam banyak je.


2 comments:

  1. sy pun suka guna rempah faiza..memang sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa kalau buat nasi briani guna adabi.Ni 1st time cuba.Rasa tak menghampakan..Nasi dia sedap.

      Delete